Naast mijn werk als senior beleidsarcheoloog ben ik verbonden geweest aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Ik heb jarenlang onderzoek gedaan naar eetgewoonten in de oudheid, kookpotten en overleef strategien. Ik heb o.a. typologien gemaakt, residue-analyses begeleid, lezingen gegeven en gerechten nagekookt.
Eten vormt de basis van ons dagelijks leven. We kunnen simpelweg niet zonder. Veel van onze handelingen is terug te voeren op onze behoefte aan dagelijks voedsel. Onze beroepskeuze wordt mede ingegeven door onze behoefte aan zelf voorziening, hiermee verdienen we ons geld, waarmee we eten kopen.
Daarnaast definiëren vele culturen zich met bepaalde typen voedsel, bevolkingsgroepen zijn te herkennen en erkennen aan hun”keuken”. Voedsel kan in een cultuur taboe zijn, en een lekkernij in een andere. Dit soort patronen zijn ook herkenbaar in de oudheid. en niet ieder gerecht is willekeurig in iedere kookpot te bereiden.
Kortom eten bepaald onze identiteit.
Wilt u ook weten wat er uniek is aan kookpotten? onze eetpatronen?
Ik kan u er alles over vertellen…
Binnenkort verschijnen hier verschillende publicaties over kook- aardewerk, en eetgewoonten in de oudheid.